Ev Bilim
Kategori:

Bilim

Reklam

East Tennessee Eyalet Üniversitesi ve Barselona Özerk Üniversitesi’nden paleontologlar şaşırtıcı bir keşifte bulundu: yaklaşık 4,7 milyon yıl önce Güney Appalachians’ta yaşamış olan Miopetaurista webbi türüne ait dev bir uçan sincap fosili buldular. Bu türe ait kemikler daha önce sadece Avrupa ve Asya’da bulunmuştu ve bulguların coğrafi olarak Kuzey Amerika’ya kadar genişlemesi sürpriz oldu.

Araştırmacılar uçan sincapların yaklaşık 5 milyon yıl önce diğer memelilerle birlikte Bering Köprüsü’nden geçtiğini öne sürüyor.

Sayfalar: 1 2

Reklam

Sıcaklıklar arttıkça bu buz adalarının görülme sıklığı da artıyor ve bilim insanları bunun deniz yaşamı üzerindeki etkilerini sorguluyor. Utrecht Üniversitesi’nden Dr. Peter Bale liderliğindeki bir araştırma ekibi, bu oluşumların iklim ve toplumların geleceği üzerindeki etkisini anlamak için buzdağlarının izlediği yolları inceliyor.

Bu olgu, derin okyanus dolaşımını değiştirebilecek ve deniz ekosistemlerini etkileyebilecek olan Güney Okyanusu’na tatlı su akışıyla ilgili endişeleri artırıyor.

Sayfalar: 1 2

Reklam

Ateneo de Manila Üniversitesi, Taş Devri başarılarının yalnızca Avrupa ve Afrika ile ilişkilendirildiği geleneksel görüşe meydan okudu. Filipinler ve Endonezya’da yapılan son keşifler, eski denizcilerin 40 bin yıl kadar önce son derece gelişmiş bir teknolojiye sahip olduklarını göstermektedir.

Arkeologlar, tekne yapımı ve açık su balıkçılığı için halat ve ağ dokumada kullanılan bitki malzemesine ait kanıtlarla birlikte taş aletler tespit etmişlerdir.

Mindoro ve Doğu Timor’da da taş aletler bulunmuştur. Balıkçılık ekipmanlarıyla birlikte orkinos ve köpekbalığı kalıntıları da bulunmuştur.

Sayfalar: 1 2

Reklam

Apple’ın efsanevi 1. nesil iPhone’u için düzenlenen müzayedelerde fiyatlar artış göstermeye devam ediyor ve bu cihazlardan biri için Mart 2025 sonunda yapılması planlanan mücadele yeni bir rekorun kırılmasına yol açabilir. Uzmanlar, nadir bulunan akıllı telefonun maliyetinin 190.000 doları (mevcut döviz kuruyla yaklaşık 17 milyon ruble) aşabileceğini tahmin ediyor.

iPhone’un ilk versiyonu Haziran 2007’de satışa sunuldu. O zamandan beri Apple birçok yeni model çıkardı, ancak ilk neslin tarihsel önemi daha da arttı. Yavaş yavaş, teknolojinin gelişmesi ve eski cihazların toplanmasına olan ilginin artmasıyla, 1. nesil iPhone’a olan talep katlanarak arttı.

Ağustos 2022’de bu cihazlardan biri 35.414 dolara satıldı ki bu o zaman için bir rekordu. Ancak, bir yıldan kısa bir süre sonra, Temmuz 2023’te, başka bir 1. nesil iPhone, önceki rekorun beş katından fazla olan 190.372 $ ‘a çekiç altına girdi.

Sayfalar: 1 2

Reklam

En sevdiğiniz dinozor hangisi? Eğer pterodaktil dediyseniz, size kötü haberlerimiz var. Aynı şey bir mososaur seçenler için de geçerli: onlar dinozor değildi ve uçan dostları da değildi.

Paleontolog Danny Barta, “Bir hayvanın büyük ve pullu olduğu için dinozor olduğunu düşünebilirsiniz,” diyor. – Ancak bu özellikler evrimsel tarihin çok daha erken dönemlerinde gelişmiştir.”

Başka kimler gerçek dinozorlarla karıştırılabilir?

Pteranodonlar ve pterozorlar
Bunlar en ünlü tarih öncesi canlılardan bazılarıdır, ancak yaklaşık 250 milyon yıl önce dinozorlardan ayrıldıkları için dinozor değildirler. Yakın akraba olmalarına rağmen, aralarında önemli miktarda evrimsel zaman farkı vardır.

İnsanlar ve şempanzeler arasında bir karşılaştırma yapılabilir: ortak bir atayı paylaşıyoruz, ancak farklı türleriz. Fizyolojik farklılıklar vardır: dinozorların kalça yuvasında bir delik ve pençesinde bir çıkıntı bulunurken, pterozorların yarasalar gibi kanat için uzun bir dördüncü parmağı vardır.

Sayfalar: 1 2

Reklam